SAŁATKA HALSZKI
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 2 duże pomiodory
- 2 świeże ogórki (lub 1 kiszony)
- kilka rzodkiewek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kukurydzę odcedzić, obrane ze skórki ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, pokroić w talarki. Wymieszać delikatnie w salaterce wszystkie składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
M.D 1986
|
|
SAŁATKA SOJOWA
Składniki:
- 30 dag kiełków sojowych
- 15 dag pieczarek
- 10 dag zielonego groszku konserwowego
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewek
- cytryna
- cebula
- ząbek czosnku
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 łyżki oleju sałatkowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kiełki umyć, wrzucić na minutę do wrzącej, posolonej wody, odcedzić, opłukać zimną wodą, osączyć, zostawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Groszek z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać ,drobno posiekać. Liście sałaty wymyć i osączyć. Kiełki, groszek i pieczarki delikatnie wymieszać z zalewą przyrządzoną zoleju, sosu sojowego, octu, cebuli, soli, pieprzy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Salaterkę wyścielić liścmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę, a wokół niej ćwiartki pomidorów i rzodkiewek.
Smacznego!
M.D 1986
|
|
Sałatka z rukolą
0,5 sałaty lodowej
garść rukoli
10 pomidorków koktailowych
czerwona cebula
czerwona papryka
2 łyzki pestek dyni
kilka orzechów włoskich
polać octem balsamiczny i oliwą z oliwek
doprawić ziołami (pieprz, sól, oregano, słodka papryka )
|
|
Sałatka z rukolą
250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mazarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
Sól, pierz
Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
|
|
0,5 kg kabanosów
2 szt. avokado
Słoiczek cebulek marynowanych
Słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
Oliwki zielone
20 dag sera żółtego
Świerzy zielony koperek
Składniki pokroić w kostkę i wymieszać. Smacznego!!!
|
|
Sałatka ze świeżych warzyw
sałata
2 pomidory
2 ogórki
szczypiorek
koperek
pęczek rzodkiewek
Całość polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić do smaku.
|
|
Sałatka Kurczak na słodko
0,5 kg piersi z kurczaka
3 łyzki płatków migdałowych
3 łyżki rodzynek
0,5 kg zielonych winogron
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Sos przygotować wcześniej. Kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Wyjąć z winogron pestki. Zalać wrzątkiem rodzynki aby zmiękły.
Wymieszać wszystkie składniki z sosem.
|
|
Sałatka z jakiem
4 jajka
15 dag fasolki szparagowej
salata lodowa
3 pomidory
1 pęczek dymki
puszka ananasów
25 dag wędzonych piersi z indyka
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz
sól
Jajka, fasolkę ugotować. Warzywa pokroić i wymieszać.
W miseczce wymieszać na gładki sos: mojonez, jagurt i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i solą. Dodać posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszać.
Indyka pokroić w paseczki. W naczyniu układać wartwami: indyk, warzywa, na szczycie ułożyć jajka. Polać sosem.
|
|
Sałatka z melona.
1/2 główki sałaty
10 pomidorków koktajlowych
4 kulki mozzarelli
szczypiorek
0,5 melona
Sos:
sól, pieprz,ocet balsamiczny
cukier, 1 łyżka oliwy
Na półmisku ułożyć składniki. Przygotować sos. Polać całośc. Udekorować szczypiorkiem.
|
|
Rymowana sałatka
skłądniki:
-ser żółty 20 dag
-ogórek zielony
-pęczek rzodkiewek
-koperek
-szczypior
-2 pomidory
Wszystkie sładniki siekamy w kostkę i przekładamy do miseczki.
Wszystko tańczy i wiruje ale czegoś mi brakuje.....tak to sosik więc do dzieła ..
sos:
-sok z 1 cytryny
-duży ząbek czosnku
-4 łyżki oliwy
-łyzka cukru
Wyciskamy sos z cytrynki mimo naszej kwaśniej minki potem czosnek wyciskamy i oliwą wymieszamy.Cukru miarkę dodajemy i z sałatką smacznie jemy.
Stale czuję że wiosną się przy jedzeniu rymuje
|
|
SAŁATKA Z OWOCÓW MORZA
1 OPAKOWANIE PALUSZKÓW KRABOWYCH,200G MROŻONYCH KREWETEK,1 SŁOIK MULI W ZALEWIE OCTOWEJ,1 CEBULA,1POMIDOR,1ŚWIEŻY OGÓREK,1ZIELONA PAPRYKA.
SOS: 3ŁYŻKI OLIWY,1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO,SÓL,PIEPRZ,SZCZYPTA IMBIRU
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWAĆ SOS: SKŁADNIKI SOSU POŁĄCZYC,WYMIESZAC.WARZYWA OCZYSCIC,OPŁUKAC,POKROIC W KOSTKĘ LUB PASECZKI.PALUSZKI KRABOWE I KREWETKI ROZMROZIĆ,PRZELAC NA SITKU ZIMNĄ WODĄ I OSĄCZYĆ.MULE OSACZYC Z ZALEWY,PALUSZKI POKROIC W PLASTERKI,WSZYSTKO POLACZYC POLAC SOSEM,DOPRAWIC DO SMAKU I WYMIESZAC,PODAWAC SCHŁODZONE.
SAŁATKA SLEDZIOWA Z SELEREM I GRUSZKĄ
SKŁADNIKI:300G FILETÓW ZE ŚLEDZIA,150G SELERA NACIOWEGO, 200G GRUSZKI W LEKKIM SYROPIE, 100G POKROJONEJ W KOSTKE CEBULI,1 LYZKA KOLENDRY,4 ŁYŻKI MAJONEZU I JOGURTU NATURALNEGO,CZOSNEK GRANULOWANY,PIEPRZ.
PRZYGOTOWANIE:
WYMOCZONE FILETY POKROIĆ W CIENKIE PASKI,DODAC POKROJONĄ W PÓŁPLASTERKI GRUSZKE,SELER NACIOWY I CEBULĘ.JOGURT WYMIESZAC Z MAJONEZEM,DODAC KOLENDRE.DODAC CZOSNEK I PIEPRZ,WYMIESZAC.
SAŁATKA Z POMARANCZAMI
SKŁADNIKI:
PUSZKA KUKURYDZY,2 POMARANCZE,2 CZERWONE JABŁKA,1CZERWONA CEBULA,100G ZÓŁTEGO SERA POKROJONEGO W KOSTKE,3 ŁYŻKI RODZYNEK,4 ŁYŻKI POSIEKANYCH GRUBO ORZECHOW WŁOSKICH,1/3 SZKLANKI NAPARU Z HERBATY.
SOS:
400G MAJONEZU,PÓL SZKLANKI SMIETANY18%,1 ŁYŻKA OLEJU,SOK Z CYTRYNY, SZCZYPTA CYNAMONU,SÓL,PIEPRZ.
PRZYGOTOWANIE:
KUKURYDZE ODSACZYZ Z ZALEWY,JABLKA UMYC,POKROIC W KOSTKE,POMARANCZE SPARZYC I OSUSZYC,POKROIC W KOSTKE,RODZYNKI OPŁUKAC,OSACZYC NAMOCZYC W HERBACIE I PONOWNIE OSACZYC.CEBULE OBRAC,POKROIC W KOSTKE.SKLADNIKI WYMIESZAC.PRZYGOTOWAC SOS: SMIETANE POLACZYC Z OLEJEM,DODAC MAJONEZ,SOK Z CYTRYNY,SKÓRKE POMARANCZOWA,PRZYPRAWY.SAŁATKE POLAC SOSEM I WYMIESZAC.PRZYBRAC MOZNA KIWI I ORZECHAMI WŁOSKIMI.
|
|
SAŁATKA SŁONECZNA
Składniki:
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 3 nieduże pomidory
- mała cebula czerwona
- 50g kiełków słonecznika
- duża garść ziaren słonecznika
- ser camembert naturalny
- oliwa
- cytryna
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
-sałatę pokroić w paski,
-pomidory pokroić na duże kawałki,
-cebulę pokroić w piórka i lekko posolić,
-ziarna słonecznika uprażyć na patelni, pod koniec lekko skropić oliwą
i posolić - zostawić do ostygnięcia,
-ser camembert pokroić w paski
W/w składniki + kiełki słonecznika połączyć w misce, skropić oliwą,
posolić i popieprzyć do smaku. Sałatkę na talerzu skropić cytryną i
podawać z grzankami lub tostami.
Smacznego
|
|
WIOSENNA ŚWIEŻOŚĆ
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała podwójna pierś kurczaka
- 25 dkg truskawek
- 1 mała czerwona cebulka
Składniki na dressing:
- 1 mały jogurt naturalny
- pęczku koperku
- pęczku szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
Przyprawy do marynaty:
- po 1 łyżce: papryki słodkiej, pieprzu cayenne, przyprawy uniwersalnej, ziół prowansalskich, majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kostek , pokroić na średnie kawałki, do miseczki wlać olej, dodać przyprawy do marynaty, czosnek przeciśnięty przez praskę, i dodać kawałki kurczaka. Pozostawić na pół godziny. W tym czasie sałatę lodową skroić w drobne paski, cebulkę w cienkie piórka, umyte i osuszone truskawki na ćwiartki i przygotować dressing: do miseczki wlać jogurt naturalny , drobno skrojony koperek i szczypiorek, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy do smaku. Następnie usmażyć kurczaka na dużym ogniu – czas ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać sałatę, cebulkę, kawałki kurczaka i truskawki. Całość delikatnie wymieszać, polewać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
|
|
Sałatka Leo
Potrzebne będą:
- 1/3 główki sałaty karbowanej,
- pół zgrillowanej uprzednio piersi z indyka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść winogron zielonych, koniecznie słodkich (najlepiej bez pestek),
- 1/2 małej cebuli czerwonej,
- 7 czarnych oliwek,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżki octu balsamicznego,
- mały ząbek czosnku (zamiennie może być 1 łyżka ostrej musztardy, np. typu dijon),
- sól,
- pieprz czarny, świeżo mielony,
Jak zrobić:
Sałatę rwiemy na mniejsze porcje (wedle uznania). Pierś grillowaną (równie dobrze może być pierś pokrojona na drobne kawałki i podsmażona z przyprawą curry) kroimy na drobne kawałki (1cm x 2cm). Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Jagody winogron kroimy na połówki (jeżeli mamy z pestkami - wydłubujemy je). Cebulę kroimy w krążki. Oliwki kroimy w krążki. Wszystko delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić składników.
Sos do wyżej opisanej bazy sałatkowej przygotowujemy z oliwy, octu balsamicznego i przeciśniętego przez praskę czosnku (zamiennie musztardy), mieszając te składniki ze sobą. Wstawiamy na 10 minut przed podaniem do lodówki (dobrze jest kiedy oliwa z czosnkiem zostaną rozrobione wcześniej i odstawione do przegryzienia przynajmniej na 1h, ale nie jest to konieczne).
Tak przyrządzonym sosem zalewamy sałatkę i ponownie delikatnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Podawać z grzankami z białej bułki pszennej posypanej startym żółtym serem (równie dobrze może być mozarella z zalewy)
Smaczengo
|
|
Ta sałatka dostarczy sporo energii i jest szczególnie lubiana przez panów.
Na dużą porcję potrzebujemy :
- dwie garści rukoli
- 6 śliwek suszonych
- 6 ( lub 3 jeśli są długie) plastrów wędzonego, cienko pokrojonego boczku
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- kilka pomidorków koktajlowych
sos:
- łyżka dobrego octu balsamicznego ( do octu słabszej jakości wystarczy dodać odrobinę brązowego cukru, to złagodzi zbyt kwaśny smak)
- 3 łyżki oliwy EV
- malutki, roztarty ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
składniki sosu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy
Każdą śliwkę owijamy plasterkiem ( lub połówką) boczku, spinamy wykałaczką i smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu), aż boczek się wytopi i zrumieni
Umytą i osuszoną rokolę rozkładamy na talerzu, posypujemy pokrojnym w kosteczkę serem, połówkami pomidorów i układamy śliwki w boczku. Polewamy sosem.
|
|
Sałatka orzeszkowa
składniki:
2 świeże czerwone papryka
100 g orzeszków ziemnych solonych
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
300 g sera żółtego
średnia cebula
majonez
pieprz do smaku
wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę, dodać orzeszki, pokrojoną w piórka cebulę,pokrojony w kostkę żółty ser, odsączonego tuńczyka,całość lekko popieprzyć. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce by orzeszki lekko zmiękły, dodać majonez i wszystko wymieszać,
smacznego!!!
|
|
Owocowa pokusa
składniki:
1 banan,
2 pomarańcze,
po pół puszki brzoskwiń i ananasow
pomelo,
4 kiwi
twarde jabłko
serek homogenizowany naturalny - 400 g
wiórki kokosowe
wszystkie owoce dobrze umyć, obrać, pokroić, wymieszać, dodać połowe serka i ponownie wymieszać,na wierzchu zrobić kleks z pozostałej cześci serka i posypac wiórkami kokosowymi.
|
|
takie ciasto majonezowee
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/niesamowity-przepis-na-ciasto-majonezowe,17_36774.html
pyszne i latwe do zrobienia
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/niesamowity-przepis-na-ciasto-majonezowe,17_36774.html
Przepis na ciasto majonezowe
Składniki:
5 jaj,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
zapach cytrynowy,
4 czubate łyżki majonezu.
Przygotowanie:
Musimy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, później żółtka. Wszystko wymieszać łyżką, dodać majonez i wymieszane wcześniej ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zapach cytrynowy. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
|
|
Sałatka wiosenna z brokułami:
mały brokuł
2 ugotowane na twardo jaja
2 pomidory
2 rzodkiewki
trochę szczypiorku i natki pietruszki drobno posiekanej
sól i pieprz do smaku
sos czosnkowy robimy sami lub dodajemy gotowy
4 ząbki czosnku miażdżymy i dodajemy do małego jogurtu delikatnie doprawiając solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.Można użyć śmietany czy majonezu w zależności od upodobań.
Brokuł ugotowny,ale nie rozgotowany dzielimy na cząstki,jaja kroimy wzdłuż na ósemki,pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę lub plasterki.Do salaterki wkładamy brokuły,jaja,cząstki pomidorów i rzodkiewki.Odrobinę solimy i pieprzymy oraz polewamy sosem czosnkowym.Wierzch dekorujemy pietruszką i szczypiorkiem.
Doskonała na Święta Wielkanocne i prosta w przygotowaniu.Smacznego.
|
|
Znakomite , choć dość popularne połączenie . Moje serce by podbiła ta sałatka, + |
Strona 3 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|